Vaccination
Nyhet | Infektion

Sociala medier stoppar falsk information om vaccin

Flera sociala medie-företag minskar eller tar bort möjligheten att exponera antivaccinationsbudskap och propaganda, rapporterar Läkemedelsvärlden.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2019-03-22
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Trots att det finns vaccin mot sjukdomen noterade EU 80 000 fall av mässling förra året. Mer än 70 personer dog. En orsak till ökningen tros vara det växande vaccinmotståndet. Bland annat sprids många av de vaccinkritiska budskapen på sociala medier.

Men påtryckningar från allmänheten och politiker verkar ha gett effekt och flera sociala medie-företag begränsar nu utrymmer för falsk och missledande information om vaccin, rapporterar Läkemedelsverket.

Facebook kommer inte längre tillåta annonser med vaccinskeptiska kampanjer, skriver Wired. Det kommer heller inte gå att söka på vaccinskeptiska inlägg.

Pintarest har tagit bort möjligheten att söka på ord som innehåller ”vaccin”. Syftet är att stoppa spridningen av antivaccinpropaganda. Detta är dock en tillfällig lösning, menar företaget, som hoppas kunna hitta en mer skräddarsydd strategi.

Sedan en tid tillbaka tillåter inte Google video-annonser med antivaccinationsbudskap på Youtube, rapporterar BBC.

Även e-handelsföretaget Amazon har tagit bort antivaccination-dokumentärer och kommer även att rensa sortimentet på ett antal boktitlar.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/allt-fler-stoppar-falsk-information-om-vaccin/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons