Nyhet | Infektion

Starkare influensavaccin kommer ges till äldre på särskilt boende

I november startar vaccinationerna mot säsongsinfluensan och den här säsongen har fyra regioner beställt ett nytt högdosvaccin som väntas ge äldre ett bättre skydd. Vaccinet har nyligen blivit godkänt i Sverige. Det rapporterar Sveriges Radio. 


Publicerad den: 2020-09-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Under den kommande influensasäsongen kommer ett nytt starkare vaccin mot influensa användas i Sverige. Äldre personer svarar nämligen ofta sämre på influensavaccin, vilket beror på att immunsystemet svarar sämre på vaccinationer i takt med högre ålder. Nu hoppas man att det nya högdosvaccinet ska ge äldre bättre skydd. 

Det starkare vaccinet har i flera år använts till äldre i USA och i somras godkändes vaccinet i Europa för användning av personer över 65 år. Här i Sverige är det fyra regioner, Skåne, Stockholm, Sörmland och Gävleborg, som beställt högdosvaccinet för att vaccinera äldre som bor i särskilt boende.

Men högdosvaccinet är flera gånger dyrare än det traditionella influensavaccinet.

Annons
Annons

– Men i studier i USA har man sett att det är värt det ur de här så kallade samhällsekonomiska studierna och hälsoekonomiska studierna, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i region Sörmland, till Sveriges Radio. 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7549036

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons