Stöd vid långvariga symtom efter covid-19
Det finns behov av ett stöd för hälso- och sjukvården för att kunna hjälpa patienter med långvariga symtom efter genomgången covid-19-infektion. Nu har Socialstyrelsen fått i uppdrag att utveckla ett sådant.
Det nya stödet ska underlätta vid utveckling av relevanta verksamheter, processer och vårdkedjor när det gäller hanteringen av långvariga symtom efter covid-19. Stödet ska bland annat beskriva vilka insatser som kan bli aktuella utifrån de symtom som personerna upplever samt hur patienterna kan följas upp på ett systematiskt sätt.
Detta stödet vänder sig till alla personer som är verksamma inom hälso- och sjukvården.
En ny patientgrupp
Informationen i stödet ska publiceras löpande och uppdateras utefter rådande kunskapsutveckling för den aktuella patientgruppen. Socialstyrelsens uppdrag omfattar även att ta fram statistik och lägesbilder för uppföljning av gruppen.
I genomförandet av uppdraget ska Socialstyrelsen samverka med huvudmännens nationella system för kunskapsstyrning. De ska även samråda med patientföreningar och relevanta myndigheter.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/aktuellt/nytt-uppdrag-gallande-langvariga-symptom-efter-covid-192/
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Covid-19
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.