Stor prisskillnad på TBE-vaccin i landet
Nyhet | Infektion

Stor prisskillnad på TBE-vaccin i landet

Det kan skilja flera tusen kronor för samma vaccination  beroende på var man bor i landet, det visar en kartläggning som SVT gjort. Skillnaderna drabbar särskilt låginkomsttagare. 


Publicerad den: 2019-08-09
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

– Vi har sett att familjer med lägre inkomst prioritera bort vaccination för TBE och det är så klart inte okej att det är så, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare Region Sörmland, till SVT. 

Den fästingburna sjukdomen TBE kan ge hjärnhinneinflammation och den som blir drabbad kan bland annat få hög feber, vara förvirrad, få förlamning, och i värsta fall döden. 

– Det är en allvarlig sjukdom, därför är det viktigt att man vaccinerar sig om man befinner sig i riskområden, säger Helena Hervius Askling till SVT. 

Läs även: Då ska du misstänka harpest

Annons
Annons

Gratis vaccination i Region Sörmland 

SVT Nyheters kartläggning visar att det priset kan skilja sig markant mellan regionerna, för en familj med två vuxna och två barn. Kostnaden kan hamna på allt mellan 5 000 till 10 000 kronor beroende på var man vaccinerar sig. Priset är baserat på fyra sprutor över fyra år. 

Men i Region Sörmland erbjuder man gratis vaccinering mot TBE för barn.

En studien som Helena Hervius Askling gjort tillsammans med andra forskare visar att det skulle det vara samhällsekonomiskt lönsamt att i riskområden ha gratis vaccinering för barn.

– Våra resultat är entydiga här. Det är samhällsekonomiskt lönsamt i riskområden, säger hon.

Annons
Annons

Folkhälsomyndighetens studie visar motsatsen 

En liknande studie av Folkhälsomyndigheten har kommit fram till en annan slutsats som visar det motsatta. Skillnaden mellan studierna är tidsperspektivet. Myndigheten hade ett perspektiv på tio år, och den andra studien ett livslångt perspektiv.

– Vi känner oss trygga med vår studie. Så här är det inom forskning, man gör saker på olika sätt. Vem som har gjort mest korrekt får vi veta om 50-60 år, säger Anders Tegnell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten till SVT. 

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stor-prisskillnad-pa-tbe-vaccin-i-landet

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons