Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Tarmbakterieutbrottet växer- fler bekräftas vara smittade

Samtidigt som myndigheterna försöker spåra smittkällan till sommarens utbrott av tarmbakterien ehec, bekräftas nu att ytterligare ett 30-tal insjuknat.


Publicerad den: 2018-08-22

Annons

– Utvecklingen är väntad eftersom de nya fallen är sådana som vi tidigare misstänkte tillhöra utbrottet och nu har kunnat bekräftas genom analyser, säger mikrobiologen Cecilia Jernberg i ett pressmeddelande.

Ursprungskällan till utbrottet har man ännu inte hittat, men man misstänker att det rör sig om ett livsmedel. Lokalt kan smittan även ha spridits mellan människor via badvatten.

De som utreder frågan är Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, smittskyddsenheterna i berörda landsting och kommuner samt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Annons
Annons

Om ehec

Ehec är en bakterie som kan bilda gifter i tarmen. Bakterien kan drabba alla, men särskilt känsliga för komplikationer är barn under fem år och äldre.

Sjukdomen är en zoonos, alltså en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Framför allt kopplas ehec ihop med nötkreatur, men kan även förekomma hos idisslare som får och getter.

Smittan kan spridas via kontakt med djuren eller med deras gödsel. Även förorenade livsmedel eller förorenat vatten kan sprida smittan. Man kan till exempel bli sjuk av Ehec efter att ha ätit kött, opastöriserad mjölk och kallrökt korv. Eller om man ätit grönsaker eller frukt som förorenats vid bevattning med förorenat vatten eller vid gödsling.

Symtom:

  • Kraftiga magsmärtor
  • Diarréer (som kan vara blodiga)
  • Kräkningar

I vissa fall kan Ehec orsaka allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt. Bakterien kan även ge milda symtom, och det finns fall där den smittade bäraren är helt symtomfri.

Annons
Annons

”Allvarligt sjuka bland de smittade”

– Det finns allvarligt sjuka bland de smittade, men jag har ingen exakt siffra på hur många. Vanligtvis brukar omkring fem procent utveckla allvarliga symptom och det finns patienter som är väldigt sjuka nu också, säger Britta Björkholm, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning Smittskydd och hälsoskydd, till Dagens Nyheter.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)? Lämna din e-postadress här »

Tips för att undvika smittan

  • Skölj grönsaker, sallad och frukt noggrant.
  • Stek kött ordentligt, framförallt köttfärs, och smaka inte på rå köttfärs (bakterien dör snabbt vid cirka 70 grader)
  • Håll isär rått kött från andra livsmedel som inte ska tillagas (t.ex grönsaker)
  • Var noga med att tvätta händerna före matlagning och efter att du hanterat rått kött.
  • Undvik opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/augusti/fler-konstaterat-smittade-av-ehec/
  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-bekraftar-ytterligare-fall-av-ehec/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.