Nyhet | Infektion

TBE och borrelia skapar stor oro hos befolkningen

Den ökade risken för fästingburna sjukdomar, så som TBE och borrelia, skapar stor oro hos befolkningen och påverkar hur människor rör sig i naturen. Det visar en ny avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Avhandlingen är den första beteendestudien av fästingfrågan. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

2017 väntas bli ett nytt rekordår för TBE. Risken att bli smittad av TBE och borrelia beror delvis på att vi har ett varmare klimat.

Nationalekonomen Daniel Slunge har studerat 1500 människors riskuppfattning och skyddsbeteende kopplat till fästingar och fästingburna sjukdomar. Nästan hälften av alla deltagare i studien ansåg att ett fästingbett utgör en ganska hög risk eller mycket hög risk för deras hälsa.

− Denna oro har resulterat i ett ändrat friluftsbeteende. Drygt 20 procent uppger att de undviker vissa områden eller aktiviteter. Till exempel uppgav flera personer att de låter bli att gå i skogen, inte plockar bär eller svamp, och håller sig till grus- och asfalterade vägar, säger Daniel Slunge i ett pressmeddelande.
Annons
Annons

Svårt att skydda sig trots rätt kläder

Trots att över 60 procent av deltagarna i studien har tagit till sig av råd om hur man ska undvika fästingbett genom att ofta eller alltid klä sig i långbyxor och långärmat eller att de kontrollerar att de inte blivit bitna av fästingar, är fästingbett mycket vanligt. En tredjedel hade fått ett eller flera fästingbett det senaste året och två tredjedelar hade någon gång blivit biten av en eller flera fästingar.

Studien visar också att en stor andel inte vet om att det finns ett vaccin mot TBE och runt en tredjedel visste att TBE inte går att behandla med antibiotika.

− En utmaning i informationsarbetet är att skapa en medvetenhet om hur man skyddar sig utan att samtidigt öka oron för att vistas i skog och mark. För att bryta trenden med ökande TBE-fall är det också dags att överväga om någon form av subvention bör införas för att öka andelen som vaccinerar sig mot TBE, säger Daniel Slunge.

Annons
Annons

Läs avhandlingen här 

    Källor

  • Göteborgs universitet - http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//okad-risk-for-fastingburna-sjukdomar-hammar-friluftsliv.cid1515231

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons