Nyhet | Infektion

Tidig säsongsstart för vinterkräksjukan

Nu söker många information om vinterkräksjuka, vilket är en tydlig signal om att årets säsong har börjat. Det är cirka fyra veckor tidigare än i fjol. Folkhälsomyndigheten förvarnar därför om en ökning av antalet smittade de närmaste veckorna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi vet inte om årets säsong kommer att bli åt det tuffa hållet, eller åt det mildare. Vi följer utvecklingen men vi kan inte förutspå den, säger Lena Sundqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Tidpunkten för säsongsstart av vinterkräksjukan infaller cirka fyra veckor tidigare än 2016, enligt statistik som bygger på en statistisk modell utifrån människors sökmönster på internet.

Läs även: Nytt vaccinationsprogram för äldre efterfrågas

Viktigare med rutiner för handhygien

För att minska smittorisken bland inneliggande patienter är det extra viktigt att följa rutinerna för god vårdhygien inom sjukvård och omsorg.

Annons
Annons

– Vi vill påminna om betydelsen av att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte sprida smittan vidare. Det minskar också risken att själv insjukna, säger Lena Sundqvist.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/oktober/vinterkraksjuka--nu-har-sasongen-startat/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons