Flera smittade av zikavirus i Frankrike
Nyhet | Infektion

Flera smittade av zikavirus i Frankrike

För första gången kan man nu konstatera att europeiska myggor överfört zikavirus till människor. De tre personer som rapporterats som smittade kommer från södra Frankrike och det är troligen också där som viruset överförts.

Annons

Fallen med de tre personerna som insjuknat räknas som de första där viruset överförts från europeiska myggor, skriver EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC. Personerna blev smittade i Frankrike under samma tidsperiod, i augusti i år, och alla har nu tillfrisknat.

Smittorisken minimal 

Men trots fynden är det enligt ECDC fortfarande högst osannolikt att viruset skulle etablera sig i varken Frankrike eller Sverige – även om de mygg som kan överföra sjukdomen faktiskt finns i sydeuropa. Också svenska Folkhälsomyndigheten håller med om att risken är närmast obefintlig. 

Oftast ofarligt  

Viruset vars namn är uppkallat efter Zika-skogen upptäcktes på 1940-talet i Uganda. Genom decennier har lokala utbrott rapporterats både i Asien och Afrika. Zikafeber kan vanligtvis ses som en ofarlig sjukdom med influensaliknande symptom. Dock finns det risk att viruset ger allvarliga neurologiska skador hos foster, framför allt handlar det då om sjukdomen mikrocefali som gör att ett barn föds med för litet huvud.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/tre-smittade-av-zikavirus-i-frankrike-1

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons