Nyhet | Infektion

Två nya hepatit C-läkemedel godkända

Två nya läkemedel mot hepatit C har blivit godkända av den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté. Båda läkemedlen har i kliniska studier visat kunna minska virusmängden till icke mätbara nivåer i 90 procent av fallen efter 12 veckors behandling.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Uppskattningsvis lever 15 miljoner människor i EU med kronisk hepatit C-infektion. De två nya hepatit C-läkemedlen bedöms ha ett stort medicinskt värde för många patienter och därför har beslutsprocessen varit snabb – 120 dagar.

Annons
Annons

Det första hepatit C-läkemedlet som blivit godkänt på den europeiska marknaden innehåller de aktiva substanserna glecaprevir och pibrentasvir och det andra innehåller sofosbuvir, velpatasvir och voxilaprevir. Det framgår av CHMP:s, den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté, senaste mötesprotokoll.

Båda läkemedlen är verksamma för alla genotyper av hepatit C och kliniska studier har visat på minskad virusmängden till icke mätbara nivåer i 90 procent av fallen efter 12 veckors behandling. Det som återstår innan läkemedlen kan nå patienter inom EU är ett formellt beslut om marknadsgodkännande av Europakommissionen.

Andra nykomlingar på läkemedelsmarknaden

Vid CHMP:s möte rekommenderades vidare godkännande för ett nytt läkemedel mot multipel skleros, två cancerläkemedel och en biosimilar (adalimumab) för bland annat behandling av reumatoid artrit, psoriasisartrit och Chrons sjukdom.

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/snabb-process-for-nya-hepatit-c-lakemedel/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons