Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Vaccination mot säsongsinfluensan drar igång den 19 november

Från och med den 19 november kan man  vaccinera sig mot influensan. Varje vinter blir flera tusen personer i Sverige inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan. Vissa behöver intensivvård, oftast på grund av komplikationer som till exempel lunginflammation. På Netdoktorpro kan du nu fortbilda dig om pneumokock-vaccination.


Publicerad den: 2019-11-14

vaccin-spruta
Annons

Den 19 november drar vaccination mot säsongsinfluensan igång i hela landet. Från och med i år erbjuder samtliga vaccinatörer ett vaccin som skyddar mot alla de fyra influensatyperna, ett så kallat fyrvalent vaccin. Vaccinet ger alltså en ökad skyddseffekt jämfört med vaccin som skyddar mot tre typer av influensa.

Varje vinter blir flera tusen svenskar inlagda på sjukhus på grund av influensa och 200-300 behöver intensivvård till följd av komplikationer som till exempel lunginflammation.

– Vaccination mot influensa är ett bra sätt att skydda sig själv och andra från sjukdom. Det är särskilt viktigt för personer som riskerar att bli allvarligt sjuka, säger epidemiologen AnnaSara Carnahan i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

De som tillhör riskgrupperna som rekommenderas vaccination mot säsongsinfluensan är:

  • alla som är 65 år eller äldre
  • gravida efter graviditetsvecka 16
  • vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd: 
    • kronisk hjärtsjukdom
    • kronisk lungsjukdom, såsom kroniskt obstruktiv lungsjukdom (kol) och svår astma
    • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem - fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
    • kronisk lever- eller njursvikt
    • diabetes mellitus
    • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Även om influensavaccinet inte ger 100-procentigt skydd så lindrar det symtomen och skyddar mot svår sjukdom. Varje influensasäsong blir flera tusen personer i Sverige inlagda på sjukhus på grund av influensan. 200-300 personer behöver intensivvård på, oftast på grund av komplikationer som till exempel lunginflammation.

Fortbildning om pneumokock-vaccination

På Netdoktorpro har du nu möjlighet att fortbilda dig om pneumokock-vaccination och lära dig värdera vaccinationsbehovet hos de riskgrupper som löper störst risk att insjukna och bli svårt sjuka i pneumokockinfektion.

Utbildningen består av fem delar, med kontrollfrågor följt av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen. Att genomföra utbildningen tar ungefär tio minuter och alla svar är anonyma. Utbildningen riktas till läkare (främst allmänläkare), men även annan sjukvårdpersonal kan ha stor nytta av informationen.

Gå till fortbildning om pneumokock-vaccination >>

 

Annons
Annons


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.