Nyhet | Infektion

Växtbaserat vaccin kan bli skydd mot TBE

Det handlar om ett ätbart vaccin i form av grönsaker som skyddar mot fästingburna sjukdomar. Det har forskare i Örebro börjat utveckla.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Cirka 200 till 300 fall av fästingburen hjärninflammation TBE rapporteras årligen i Sverige. Trots vaccin mot TBE har antalet fall ökat de senaste åren. Därför hoppas forskare i Örebro att ett nytt ätbart vaccin, som inte behöver injiceras och som dessutom skulle kunna bli billigare, ska vända trenden.

– Det kan vara billigt att producera och det kan vara säkrare än andra vaccin. Det TBE-vaccin vi har idag måste man dessutom ta flera gånger, och det tror vi folk kan glömma. Om vi får ett bättre vaccin kanske det räcker att ta det en gång, säger forskargruppens ledare professor Magnus Johansson.

– Det skulle även kunna användas för att vaccinera djur på ett smidigt sätt. Man kan få ätbara vaccin i till exempel morötter och potatis, som man skulle kunna mata hästar med, säger han.

Annons
Annons

Antigen introduceras i växten

Det fungerar så att en del av TBE-viruset görs om till ett antigen, som introduceras i växten. Växtens struktur skyddar i sin tur antigenerna så att det kan nå tarmen. När immunförsvaret aktiveras hoppas forskarna att det ska ge ett extra starkt skydd mot TBE.

– Jag skulle tro tio år innan man är helt i mål, säger Magnus Johansson.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6696864

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons