Han spår en ljus framtid för hjärtpumpar
Kenneth Pehrsson är kardiologen vars hjärta klappar extra hårt för filosofi och idéhistoria. Han spår en ljus framtid för hjärtpumpar och menar att hjärttransplantationer kommer att vara överflödiga inom tio år.
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om förmaksflimmer »
Tio snabba med Kenneth Pehrsson
Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?
– Det är många tekniska nyheter just nu, framför allt sker en stor utveckling inom hjärtpumpar som är väldigt spännande. Inom tio år tror jag att pumparna helt kommer att ersätta hjärttransplantationer.
Vad står högst på din agenda inför hösten?
– Jag håller på med en rad olika hypotesgenererande registerstudier där vi tittar på olika patientregister för att hitta samband mellan olika behandlingar och hur de kan påverka andra sjukdomar. Bland annat sammanställer vi vad pacemakerbehandling kan ha för effekt på en rad olika sjukdomstillstånd. Vi ser att bypassopererade kranskärlsjuka patienter har en något minskad cancerrisk.
– Jag är också engagerad i sviktgruppen och deltar mycket i undervisning.
Hur kom det sig att du valde läkaryrket?
– Det är för att humaniora och naturvetenskap förenas på ett tillfredställande sätt inom läkaryrket.
Hur hamnade du inom ditt specialistområde?
– Det var en ren tillfällighet, jag tror att det är så för dem allra flesta som specialiserar sig inom ett område. Jag fick ett vikariat här på pacemakeravdelningen på thorax och fortsatte sedan att specialisera mig inom kardiologi.
Hur utbyter du erfarenheter med kollegor?
– Vi har dagligen gemensamma möten och har ständigt återkommande patient- och behandlingsdiskussioner.
Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?
– Jag söker mycket på Pub Med där alla omfattande publikationer finns, ibland är de enbart publicerade på nätet . Det fungerar bra och det finns massiva mängder information.
Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?
– Då skulle jag nog bli arkitekt eller kanske lärare i idéhistoria. Jag gillar att teckna och har ett stort konstnärligt intresse, det är därför jag skulle kunna tänka mig arkitektyrket. Idéhistoria är ett annat stort intresse och jag gillar lärarrollen.
– Sen är det möjligt att jag skulle trivas som biolog också.
Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?
– Filosofen Bertrand Russell, eftersom jag är väldigt intresserad av filosofi och idéhistoria. Russell är en lysande representant inom det området. Jag skulle nog inte ställa en specifik fråga utan det skulle vara mer av ett samtal.
Berätta något som inte så många känner till om dig.
– Jag har ända sedan tonåren läst mycket böcker, både skönlitteratur och inom idéhistoria. Jag har kvar i stort sett alla böcker, fast jag var tyvärr tvungen att göra mig av med en del när jag flyttade nyligen.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Stötta hjärtsjuka med livsstilsförändringar
Nu efterfrågas tydligare riktlinjer och mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC 2020
Här har vi samlat vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga kongress, som 2020 enbart hölls på distans. Vi har även frågat några deltagare vad de tyckte om mötet och vad de tar med sig därifrån.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
Ventrikeltakykardi, kammartakykardi
-
ESC: Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte
Missade du årets största kardiologimöte? I en kongressrapport delar hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason med sig av sina erfarenheter därifrån.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu