
Ny fortbildning om sekundärprevention vid kranskärlssjukdom
NetdoktorPro lanserar nu en fortbildningskurs om sekundärprevention vid stabil kranskärlssjukdom. Den digitala kursen fokuserar på hur patienter som drabbats av hjärtinfarkt bör behandlas inom primärvården. Sjukvårdspersonal uppdateras och utbildas även i den senaste forskningen på området.
– Den största delen av uppföljningen sker i primärvården, därför är det väldigt viktigt att primärvårdsläkare är insatta i vad som behöver göras, säger Margrét Leósdóttir, överläkare på Hjärtmottagningen vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, samt utformare av fortbildningen.
Kranskärlssjukdom är en av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. Stor del av behandlingen handlar om att påverka patienternas riskfaktorer och levnadsvanor för att minska risken för framtida hjärtinfarkter.
– För patienter som drabbats av hjärtinfarkt är sekundärprevention den behandling som är viktigast när det gäller att minska risken för nya händelser. Det har mycket högre effekt på den framtida prognosen än att göra till exempelvis ballongsprängningar eller bypass operationer, säger Margrét Leósdóttir.
>> Gå direkt till fortbildningskursen om sekundärprevention vid kranskärlssjukdom
Patienter som drabbats av en hjärtinfarkt brukar till att börja med följas på hjärtrehabiliteringsmottagningar men slussas så småningom vidare till primärvården.
– Det är oerhört viktigt att den behandling som har initierats på sjukhusen vidmakthålls och att primärvårdsläkare uppdaterar sig kring nya studier och riktlinjer.
NetdoktorPro:s fortbildning riktar sig framförallt till allmänläkare i primärvården men även annan sjukvårdspersonal kan ha nytta av kursen. Att genomföra kursen tar omkring 10 minuter. Kursen är utformad av Margrét Leósdóttir tillsammans med den medicinska redaktionen på Bonnier Healthcare.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Vanlig patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
ESC: Så förändras vården för hjärt- och kärlsjuka
NetdoktorPro frågar hjärtsviktskardiologen Kristjan Karason vad han tycker var det viktigaste som lyftes under kongressen, och vad det innebär för patienterna.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ventrikeltakykardi, kammartakykardi
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
-
Det här bör du veta om de nya reglerna för läkemedelsutbyte
Sedan juni 2020 erbjuder apoteken utbyte även för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna. Men vad innebär förändringen rent praktiskt?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu