Ny fortbildning om sekundärprevention vid kranskärlssjukdom
NetdoktorPro lanserar nu en fortbildningskurs om sekundärprevention vid stabil kranskärlssjukdom. Den digitala kursen fokuserar på hur patienter som drabbats av hjärtinfarkt bör behandlas inom primärvården. Sjukvårdspersonal uppdateras och utbildas även i den senaste forskningen på området.

NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– Den största delen av uppföljningen sker i primärvården, därför är det väldigt viktigt att primärvårdsläkare är insatta i vad som behöver göras, säger Margrét Leósdóttir, överläkare på Hjärtmottagningen vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, samt utformare av fortbildningen.
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.NetdoktorPro rapporterar från ESC
Kranskärlssjukdom är en av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. Stor del av behandlingen handlar om att påverka patienternas riskfaktorer och levnadsvanor för att minska risken för framtida hjärtinfarkter.
– För patienter som drabbats av hjärtinfarkt är sekundärprevention den behandling som är viktigast när det gäller att minska risken för nya händelser. Det har mycket högre effekt på den framtida prognosen än att göra till exempelvis ballongsprängningar eller bypass operationer, säger Margrét Leósdóttir.
>> Gå direkt till fortbildningskursen om sekundärprevention vid kranskärlssjukdom
Patienter som drabbats av en hjärtinfarkt brukar till att börja med följas på hjärtrehabiliteringsmottagningar men slussas så småningom vidare till primärvården.
– Det är oerhört viktigt att den behandling som har initierats på sjukhusen vidmakthålls och att primärvårdsläkare uppdaterar sig kring nya studier och riktlinjer.
NetdoktorPro:s fortbildning riktar sig framförallt till allmänläkare i primärvården men även annan sjukvårdspersonal kan ha nytta av kursen. Att genomföra kursen tar omkring 10 minuter. Kursen är utformad av Margrét Leósdóttir tillsammans med den medicinska redaktionen på Bonnier Healthcare.
FORTBILDNING: Förmaksflimmer – följ ett patientfall i sex delar >>
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
-
ESC 2021: Hjärtsviktsstudie får stor uppmärksamhet
En ny studie visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin även förbättrar prognosen för patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. En patientgrupp där det tidigare har saknats framgångsrik behandling.
-
Många får sin flimmerdiagnos av en tillfällighet
Därför är det viktigt att undersöka personer i riskgrupp, som ännu inte drabbats. Detta lyfts i Flimmerrapporten 2021, men även i de nya ESC-riktlinjerna.
-
Okej för hemmamätning av förmaksflimmer – två produkter godkända
Regionernas medicintekniska produktråd har sagt ja till två olika produkter för hemmamätning av hjärtats aktivitet. Man hoppas nu att fler flimmerpatienter ska upptäckas och få behandling i tid.
-
Viktiga förändringar kring hur kronisk hjärtsvikt ska behandlas
De senaste europeiska riktlinjerna för läkemedelsbehandling vid hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion innehåller viktiga förändringar.
-
Perikardit