Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Kardiologi

Okej för hemmamätning av förmaksflimmer – två produkter godkända

Regionernas medicintekniska produktråd har sagt ja till två olika produkter för hemmamätning av hjärtats aktivitet. Man hoppas nu att fler flimmerpatienter ska upptäckas och få behandling i tid.


Lovisa
Publicerad den: 2022-04-29

Annons

MTP-rådet rekommenderar nu två av fem nya produkter för diagnostisering via egenregistrering för att upptäcka förmaksflimmer.  De menar att den här typen av mätning vid förmaksflimmer kan göra att fler fall upptäcks och fler kan på så vis få stroke-förebyggande behandling i tid. 

Svårupptäckt patientgrupp 

Patienter med förmaksflimmer kan vara en relativt svårdiagnostiserad grupp,  mycket på grund av att rytmstörningen hos många inte är permanent, utan visar sig då och då. Med produkter för hemmamätning skulle dessa patienter lättare kunna upptäckas och få en tidig diagnos, i och med långtidsövervakningen av hjärtrytmen som produkterna tillåter.

I MTP-rådets granskning av de medicintekniska produkterna ingick hälsoekonomiska bedömningar som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bidrog med och utvärderingar av kliniska data. Även undersökning kring hur de olika företagen hanterar de personuppgifter togs hänsyn till.

Annons
Annons

Skydd av personuppgifter viktig faktor

För de tre produkter som efter granskning resulterade i en avrådan var det framför allt dåligt skydd för inslamlade personuppgifter som satte stopp.

De två produkter som rådet rekommenderar och som nu kan upphandlas och införas av vården heter Coala heart monitor respektive Zenicor-EKG. Den första består av en sensorenhet som via en app kopplas till mobiltelefonen. Den andra är en handhållen enhet där patienten själv registrerar sitt EKG genom att lägga tummarna på två elektroder under 30 sekunder. Genom en knapptryckning överförs mätningen sedan via mobilnätet till en central databas.

– Vi har valt de här produkterna utifrån det kliniska underlag som finns, men också utifrån hur företagen hanterar personuppgifter. När det gäller digitala produkter är just de juridiska ansvarsförhållandena kring hanteringen av personuppgifter som är viktiga, säger Jan Liliemark, ordförande i MTP-rådet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Janusinfo - https://janusinfo.se/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.