Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Kardiologi

Almedalen 2016: Patientansvarig läkare i alla lägen

Psoriasis är kanske inte den första tanken man slås av när en patient kommer in med endast ledbesvär. Samtidigt är en tidig diagnos mycket angelägen för att tillståndet inte ska förvärras och i värsta fall bli akut, menar Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Linköpings universitet, som uppmanar sina kollegor att vara uppmärksamma.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-05

Annons

Tidigare var personer med psoriasis kända som den ”friska patienten” men på senare tid har det visa sig vara långt ifrån sanningen. Det är temat på seminariet ”Jag passar inte in någonstans” i Almedalen.

– Vi har insett att psoriasispatienter inte får den vård de behöver, vid svårt tillstånd kan man även få hjärtkärlsjukdom. Många patienter med psoriasis får inte möjlighet att träffa en hudläkare för att få en bild av sjukdomen, säger Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Linköpings universitet, som medverkar på seminariet.

Fast vårdkontakt 

Annons
Annons

Hon anser att kontrollprogram bör göras på alla psoriasispatienter för att uppmärksamma alvarlig samsjuklighet. Till exempel är det inte ovanligt att psoriasispatienter med artrit får magproblem som en följd av antiinflammatoriska läkemedel.

– Dock kan ju inte vi hudläkare göra något åt det utan får hänvisa patienten vidare. Det pratas om vårdcoacher så patienten bara kan ha kontakt med en person som sedan tar kontakt med professionen, säger hon.

Just fast vårdkontakt är något som läkare är positiva till. Enligt NetdoktorPro:s enkätundersökning om kroniskt sjuka svarade nästan 70 procent att fast vårdkontakt är en av de viktigaste åtgärderna för att få en bättre vård.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.