Allt färre drabbas av hjärtinfarkt - men under julen ökar risken
Nyhet | Kardiologi

Allt färre drabbas av hjärtinfarkt - men under julen ökar risken

Antalet personer i Sverige som insjuknar i och dör av hjärtinfarkt fortsätter att minska. Dock råder det stora skillnader i förekomsten av hjärtinfarkt mellan grupper med olika utbildningsnivå, visar statistik från Socialstyrelsen. Och under jul ökar risken för hjärtinfarkt, visar forskning från Skånes universitetssjukhus. 


Publicerad den: 2018-12-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Enligt ny statistik från Socialstyrelsen visar att 25 300 personer insjuknade i hjärtinfarkt förra året och knappt 5 900 avled, vilket är en minskning med drygt 400 insjuknade och cirka 400 dödsfall jämfört med 2016. 

– Det är en väldigt positiv utveckling som främst beror på två saker. Dels livsstilsfaktorer, som till exempel lägre kolesterolnivåer i befolkningen och minskad rökning. Dels att vård och behandling vid hjärtinfarkt har förbättrats, till exempel med ballongvidgning vid akut hjärtinfarkt, säger Bertil Lindahl, professor i kardiologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.  

Statistiken visar dock att förekomsten av hjärtinfarkt och även dödligheten var dubbelt så hög för män, jämfört med kvinnor år 2017. 

Läs även om patientfallet: Ligger ventrombos bakom svullnaden i Astrids vänsterben?

Annons
Annons

Skillnaden mellan grupper med olika utbildningsnivå är också stora. Det är till exempel dubbelt så vanligt att lågutbildade kvinnor drabbas av hjärtinfarkt, jämfört med högutbildade kvinnor. Enligt Bertil Lindahl är en del av förklaringen till detta ”att riskfaktorer som är kopplade till hjärtinfarkt också visar en kraftfull socioekonomisk skevhet”, som till exempel motionsvanor, övervikt och rökning. 

Högre risk för hjärtinfarkt under julafton

 Samtidigt visar forskning från Skånes universitetssjukhus, som bygger på ett svenskt register där alla hjärtinfarkter mellan åren 1998-2013 finns med, att risken för hjärtinfarkt ökar under storhelgerna jämfört med övriga dagar på året. Och under julafton verkar risken vara störst, då ökar den med hela 40 procent. 

Läs även: Julmat: Så undviker du fisk med höga halter av miljögifter

 Den exakta orsaken till den ökade risken känner forskarna i dagsläget inte till, men en teori är att det finns stor social stress.

– Det kan vara att man haft en jobbig resa till sitt firande, det är även en del uppståndelse med ett julfirande eller så kan det finnas konflikter under julen som påverkar. Sedan äter man ju och dricker mer under julen, det kan också spela in, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund, till SVT Nyheter.

Tidpunkten för när de flesta hjärtinfarkterna inträffar skiljer sig också. Det vanligaste är att många hjärtinfarkter sker på morgonen, men under jul verkar de ske på kvällen, ungefär vid tiotiden. 

 

Forskningen från Skånes universitetssjukhus gjordes i samarbete med Hjärt-lungfonden.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hogre-risk-for-hjartinfarkt-under-julen
  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/alltfarredrabbasavhjartinfarkt

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons