Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Bättre vård för patienter i hjärtsviktsregistret

Patienter i det nationella hjärtsviktsregistret löper 35 procent lägre risk att dö än oregistrerade patienter, enligt en analys från bland annat Karolinska Institutet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-03

Annons

Nationella kvalitetsregister i Sverige har bidragit till värdefull rapportering och förbättrad vårdkvalitet. Dock har det tidigare varit oklar vilken konkret påverkan detta har haft på patienternas hälsa. I en studie där forskarna har analyserat data från över 200 000 hjärtsviktspatienter i Sverige fann man att de som var registrerade i hjärtsviktsregistret RiksSvikt hade 35 procent lägre risk att dö, jämfört med oregistrerade patienter. Något som förklaras genom att registrerade patienter i större utsträckning fick läkemedelsbehandling.

– Nu visar vi att rapporteringen faktiskt leder till bättre överlevnad hos hjärtsviktspatienter. Det är absolut nödvändigt att regeringens, sjukhusens och klinikernas investeringar i nationella kvalitetsregister fortsätter att öka eftersom det förlänger livet på patienterna, säger Lars H. Lund, docent vid institutionen för medicin på Karolinska Institutet som lett studien

Annons
Annons

Deltagandet i RiksSvikt är frivilligt och vilka patienter som registreras bestäms till stor del av tillgången på personal och resurser vid det lokala sjukhuset.

– Det finns ett flertal vanliga hjärtsviktsbehandlingar som kostnadseffektivt minskar risken för sjukhusvård och död, men de är underutnyttjade, säger Lars H. Lund.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/patienter-i-hjartsviktsregister-lever-langre-an-oregistrerade

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.