Nyhet | Kardiologi

BMI-ökning i tonåren ökar risk för hjärtdöd längre fram

Hur BMI (kroppsmasseindex) under barn- och tonåren påverkar risken att drabbas av dödlig hjärt-kärlsjukdom har nu ringats in av svenska forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet i en stor studie.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-02
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Pojkar som får kraftigt ökat BMI under puberteten löper större risk at drabbas av dödlig hjärt-kärlsjukdom senare i livet.

Vad vet du om fetmakirurgi? Genomför NetdoktorPros läkarutbildning här

Annons
Annons

– Studien är först med att ringa in vilken period under uppväxten som är mest kritisk, säger professor Claes Ohlsson som leder studien tillsammans med docent Jenny Kindblom vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Kraftigt ökat BMI under puberteten ger större risk för att senare i livet drabbas av dödlig hjärt-kärlsjukdom, men för barn som är överviktiga och som blir normalviktiga i tonåren finns inte samma risk.

Studien har följt pojkar

För sju år sedan startade studien som följt 37 672 män födda mellan 1945-1961. Studien har tittat på BMI före och efter puberteten.

Annons
Annons

– Dels har vi skolhälsojournaler som sträcker sig nästan över hela puberteten, dels har vi för pojkar uppgifter från mönstringen. Det är ju orsaken till att vi inte har kunnat göra det här på tjejer, säger Claes Ohlsson.

Med matematiska modeller kunde forskarna sedan se att det som ser ut att ha stor betydelse för en framtida risk för kardiovaskulär dödlighet är förändringen under puberteten.

Det är personer som ökar sitt BMI med över sju BMI-enheter som sticker ut i studien.

– Från den gränsen ökar man risken för hjärt- kärldöd i framtiden, säger Ohlsson.

    Källor

  • Svt.se (TT) - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/bmi-okning-i-tonaren-okar-risk-for-hjartdod-langre-fram

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons