Nyhet | Kardiologi

Bra kondition minskar risk för hjärt-kärlsjukdom – oavsett ålder och kön

Att ha en god kondition minskar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, oavsett vilken ålder och kön du har. Män har oavsett ålder högre risk än kvinnor för samma typ av sjukdomar, det visar en ny stor svensk studie som SVT Nyheter rapporterar om.


Publicerad den: 2019-09-25
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Bra kondition minskar risk för hjärt-kärlsjukdom – oavsett ålder och kön
Annons

Forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan har tittat på data från över 266 000 personer. Mellan åren 1995 och 2015 har deltagarna erbjudits att utföra konditionstest på cykel via sina jobb. Forskarna har sedan tittat på vilka som drabbats av hjärt-kärlsjukdom. 

Män högre risk för hjärt-kärlsjukdom


Resultatet visar att män hade en högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, jämfört med kvinnor i samma ålder. Till exempel hade män med dålig kondition i den yngre åldersgruppen, 18–49 år, liknande risk som kvinnor i den äldre åldersgruppen, 60-74 år, att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Att män har högre risk för hjärtkärlsjukdom än kvinnor, oavsett ålder, var något som förvånade forskarna. 

– Vi vet sedan tidigare att män har en högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, men att skillnaden i risk mellan jämngamla män och kvinnor i alla åldrar och över nästan hela konditionsspannet var så stort är inte känt sedan tidigare, säger docent Elin Ekblom Bak, en av de ansvariga forskarna vid GIH, till SVT Nyheter. 

Annons
Annons

Enkelt att förbättra konditionen

Studien visade att de som hade sämre kondition vann mest av att öka sin kondition. För varje högre mililiter syre som tillfördes varje kilogram kroppsvävnad per minut minskade risken för både hjärt-kärlsjukdom och för tidig död, 2,3 procent respektive 2,6 procent. Deltagare med sämre kondition hade alltså störst riskminskning. 

– De som har mest att vinna är de som i dag har sämst kondition. Det behöver inte vara så komplicerat att påverka sin kondition, säger Elin Ekblom Bak till SVT. 

Hon säger att det viktigaste är att man kommer upp i puls och blir något andfådd. 

– Att vara aktiv behöver inte vara så komplicerat. Ta en rask promenad, gå i trappor – det finns mycket du kan göra som du inte ens behöver byta om för, säger hon.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/studie-battre-kondition-minskar-risk-for-hjart-karlsjukdom-oavsett-alder-och-kon

Annons
Annons
Annons