Nyhet | Kardiologi

Debatt: Inför strukturerad hjärtsviktsvård

En av fem vårdcentraler har mottagning för hjärtsviktspatienter. Det visar en undersökning från Rikssvikt och Riksförbundet Hjärtlung. Idag lever omkring 400 000 svenskar med hjärtsvikt, men många av dem saknar korrekt diagnos och får därför inte heller den behandling de ska ha, detta trots att det finns utarbetade riktlinjer för hjärtsviktsvården.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-12-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

För att kunna hitta de många människor som bär diagnosen utan att veta om det och för att kunna ge rätt behandling till de många patienter som följs upp på vårdcentralen är det av mycket stor vikt att landstingen bedriver en strukturerad hjärtsviktsvård även inom primärvården, skriver Peter Vasko, registerhållare RiksSvikt och Inger Ros i en debattartikel på Dagens Medicin. 

Idag lever omkring 400 000 svenskar med hjärtsvikt, men många av dem saknar korrekt diagnos och får därför inte heller den behandling de ska ha, detta trots att det finns utarbetade riktlinjer för hjärtsviktsvården.

Annons
Annons

Därför är det mycket oroväckande att 22 procent av vårdcentralerna i landet har en hjärtsviktsmottagning där personer med hjärtsvikt kan få adekvat behandling, skriver debattörerna.

Rikssvikts och Riksförbundet Hjärtlungs undersökning visar att det finns stor anledning att fortsätta uppmärksamma patienter med hjärtsvikt och för landstingen att förbättra möjligheterna att bedriva en strukturerad vård med hjärtsviktsmottagning även i primärvården. Detta för att:

  • hitta de många människor som bär diagnosen utan att veta om det
  • ge rätt behandling till de patienter som följs upp på vård- eller hälsocentralen
  • minska akutbesöken och inläggningarna och därmed använda resurserna på sjukhusen till de patienter som behöver det mest.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/12/21/infor-hjartsviktsmottagning-pa-vardcentralen/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons