hjärta-hjärtskola
Nyhet | Kardiologi

Deltagare i hjärtskola lever längre än de som inte deltar

Hjärtinfarktpatienter som tar del av ”Hjärtskolan”, som nästan alla i Sverige som haft sin första hjärtinfarkt erbjuds, lever längre än patienter som inte deltar i skolan. Det visar forskare vid Uppsala universitet.


Publicerad den: 2019-09-16
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I ”Hjärtskolan” får man som bland annat lära sig hur man själv kan minska risken för ett återinsjuknande. Det kan till exempel handla om att förändra eller bibehålla en hälsosam livsstil, såsom att äta hälsosamt, vara fysisk aktiv och sluta röka.

Nästan alla patienter med en förstagångsinfarkt erbjuds att delta i Hjärtskolan. Men deltagandet är frivilligt och färre än hälften av patienterna väljer att vara med, skriver Uppsala universitet i sitt pressmeddelande.

I studien, som publiceras i tidskriften European Journal of Preventive Cardiology, har forskarna analyserat data från drygt 48 000 personer som hade sin första hjärtinfarkt under åren 2006-2015.

Data från ett hjärtregister och Dödsorsaksregistret hämtades in samt socioekonomiska variabler från SCB.

Annons
Annons

Minskade risken med 50 procent

Resultatet visade att deltagarna i Hjärtskolan hade minskat både den totala dödligheten, men även risken för att dö av hjärt- och kärlsjukdom.

Efter två års uppföljning hade hjärtskolans deltagare reducerat risken att dö med 47 procent, risken att dö av hjärt- och kärlsjukdom hade minskat med 50 procent.

Med upp till fem års uppföljning visade resultaten på en reducerad dödsrisk på 38 procent, 43 procent riskreduktion för död av kardiovaskulära orsaker.

– Vi kan konstatera att deltagande i Hjärtskolan var associerat med en närapå halverad total samt hjärtkärlspecifik dödlighet efter en första hjärtinfarkt, säger John Wallert, leg psykolog och doktorand vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Uppsala universitet - https://www.uu.se/en/news-media/news/article/?id=13116&typ=artikel

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons