Nyhet | Kardiologi

E-cigaretter kan orsaka kärlskador

Trots att det idag saknas kunskap om vilken påverkan e-cigaretter har på oss säljs de helt oreglerat. Nu visar en svensk studie, som kommer presenteras på nästa veckas lungkongress i Visby, att bland annat blodkärlen kan ta skada redan vid en låg konsumtion.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-08
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det här området är väldigt outforskat. Mycket som gjorts hittills har varit djurstudier. Vi har tittat på hur människor reagerar på användningen av e-cigaretter, säger Magnus Lundbäck, läkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus och forskare på Karolinska institutet.

I sin forskning, publicerad i tidskriften Atherosclerosis, har Magnus Lundbäck och hans kollegor undersökt kärlens elasticitet efter att försökspersonerna inhalerat e-cigarettsånga 30 gånger. Forskarna såg tecken på kärlskador efter bara tio inhalationer av e-cigarettsånga.

– Vi såg att personernas blodkärl hade blivit mindre elastiska och en ökad styvhet i blodkärlen är en oberoende riskfaktor för att i framtiden drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Det verkar vara nikotinet som får blodkärlen att bli mindre elastiska, säger Magnus Lundbäck och fortsätter:

Annons
Annons

– Sannolikt är det så att e-cigaretter inte är så ofarliga som e-cigarettsindustrin vill framställa det som. I de studier vi genomfört har exponeringen varit väldigt liten men ändå har vi sett tydliga effekter. Troligtvis blir det större effekter på e-cigarettanvändaren.

    Källor

  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svensk-forskning-e-cigaretter-kan-skada-blodkarlen

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons