Nyhet | Kardiologi

En av fyra svenskar har för högt blodtryck

Vården missar ofta för högt blodtryck hos patienter. Tidigt upptäckt och behandling minskar risken för stroke. Det menar fyra professorer som idag på Världsstrokedagen vill uppmärksamma landstingspolitiker på att så många som en av fyra svenskar har för högt blodtryck genom en debattartikel i SvD Brännpunkt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-10-29
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Vården missar ofta för högt blodtryck hos patienter. Tidigt upptäckt och behandling minskar risken för stroke. Det menar fyra professorer som idag på Världsstrokedagen vill uppmärksamma landstingspolitiker på att så många som en av fyra svenskar har för högt blodtryck genom en debattartikel i Svd Brännpunkt.

”Att upptäcka och behandla högt blodtryck för att minska risken för stroke måste prioriteras högre i vården. Landstingen är bra på lättare sjukdomar, men missar allvarligare kroniska tillstånd”, skriver de.

Annons
Annons

Varje år drabbas cirka 30 000 personer av stroke varav hälften avlider eller får svåra funktionshinder. Många strokedrabbade får livslångt lidande med exempelvis förlamning, förlorad talförmåga, hjärntrötthet, depression och nedsatt minne som följd.

    Källor

  • SvD Brännpunkt - http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/varden-missar-ofta-for-hogt-blodtryck_7621848.svd

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons