Nyhet | Kardiologi

Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen

Skrota dagens system där apoteken själva får bestämma priset på receptbelagda läkemedel utanför förmånen och inför istället enhetlig prissättning. Det föreslår Anna-Lena Sörensson (S) och Nya apoteksmarknadsutredningen i delbetänkandet ”Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel” som de idag lämnar till regeringen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Dagens system kan strida mot målet med en jämlik vård och den fria prissättningen på receptbelagda läkemedel utanför förmånen leder till ”omotiverat höga kostnader för både staten och samhället”. Det skriver Anna-Lena Sörenson i en debattartikel i Dagens Nyheter, där hon i korthet presenterar utredningens förslag.

Annons
Annons

Läs även: Hanteringen av läkemedel utanför förmånen ifrågasätts

På åtta år har försäljningen av receptförskrivna läkemedel utanför förmånerna stigit från cirka 1,3 miljarder kronor till över 3,6 miljarder kronor. Dessutom är prisskillnaderna stora mellan apoteken. Enligt utredningen kan priset på ett och samma läkemedel skilja sig med hela 60 procent från ett apotek till ett annat, något som få patienter känner till. Läs mer om det här.

Lagförslaget innebär att handelsmarginalen bör regleras för att möjliggöra enhetliga priser. Hur det ska gå till framgår inte av artikeln.

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/debatt/infor-enhetliga-priser-for-alla-receptmediciner

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons