Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Förhindra hjärtinfarkt med influensavaccin

Influensavaccin torde kunna stoppa återinsjuknande i hjärtinfarkter, enligt svenska forskare som nu testar sin hypotes i en internationell studie.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-30

Annons

– Om vår hypotes stämmer kommer vi att kunna minska risken för hjärtinfarkt med 10-20 procent. Det innebär samma effekter som den kolesterolsänkande medicinen statiner har idag, säger Ole Fröbert, professor och överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro, där studien drivs ifrån.

Influensavaccinet beräknas ge effekt på kärlen genom att stabilisera den åderförkalkning som orsakar hjärtinfarkt. Ännu en teori är att influensa orsakar hög puls vilket i sin tur kan öka risken för hjärtinfarkt.

Annons
Annons

– Även om influensavaccin för delar av befolkningen är en etablerad behandling är det viktigt att skaffa vetenskapliga bevis. Det lägger grunden för tydliga riktlinjer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden, som är en av projektets finansiärer.

Resultatet från influensastudien IAMI väntas till år 2020.

    Källor

  • Hjärt-Lungfonden - http://www.mynewsdesk.com/se/hjart-lungfonden/pressreleases/influensavaccin-kan-stoppa-aaterinsjuknande-i-hjaertinfarkter-1770726

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.