Nyhet | Kardiologi

Forskare: Gör diabetesutredning på hjärtinfarktpatienter

En ny studie visar att högt blodsockervärde vid insjuknande i infarkt ökar risken för att råka ut för ytterligare en hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt. Därför menar forskarna att diabetesutredning och behandling nära inpå hjärtinfarkten skulle kunna förhindra återfall och död i hjärt-kärlsjukdom.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-05-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Genom att följa upp hjärtinfarktpatienter från kvalitetsregistret Swedeheart kunde forskarna se vilka som drabbats av en ny kardiovaskulär händelse inom ett halvår. Resultatet från studien, som genomförts med stöd av Hjärt-Lungfonden, visade att höga blodsockervärden vid insjuknandet i infarkt ökar risken att inom kort drabbas av en ny hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt.

Ställa diagnos och behandla typ 2-diabetes tidigare

För att identifiera dem som är i behov av förebyggande behandling skulle diabetesutredning vara till stor hjälp, förklarar Viveca Ritsinger, forskare vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.

– Det här är en viktig pusselbit i forskningen om diabetes. Om vi redan i samband med en hjärtinfarkt upptäcker tidigare okänd diabetes eller ett förstadium till diabetes så skulle man kunna sätta in preventiv behandling och på så sätt sannolikt kunna förhindra en ny hjärt-kärlhändelse i närtid, säger Viveca Ritsinger i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Hjärt-lungfonden - https://www.hjart-lungfonden.se/sjukdomar/hjartsjukdomar/diabetes/diabetesutredning-vid-hjartinfarkt-kan-minska-nya-hjart-karlhandelser/

Annons
Annons
Annons