Forskare: Gör diabetesutredning på hjärtinfarktpatienter
En ny studie visar att högt blodsockervärde vid insjuknande i infarkt ökar risken för att råka ut för ytterligare en hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt. Därför menar forskarna att diabetesutredning och behandling nära inpå hjärtinfarkten skulle kunna förhindra återfall och död i hjärt-kärlsjukdom.
Genom att följa upp hjärtinfarktpatienter från kvalitetsregistret Swedeheart kunde forskarna se vilka som drabbats av en ny kardiovaskulär händelse inom ett halvår. Resultatet från studien, som genomförts med stöd av Hjärt-Lungfonden, visade att höga blodsockervärden vid insjuknandet i infarkt ökar risken att inom kort drabbas av en ny hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt.
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om förmaksflimmer »
Ställa diagnos och behandla typ 2-diabetes tidigare
För att identifiera dem som är i behov av förebyggande behandling skulle diabetesutredning vara till stor hjälp, förklarar Viveca Ritsinger, forskare vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.
– Det här är en viktig pusselbit i forskningen om diabetes. Om vi redan i samband med en hjärtinfarkt upptäcker tidigare okänd diabetes eller ett förstadium till diabetes så skulle man kunna sätta in preventiv behandling och på så sätt sannolikt kunna förhindra en ny hjärt-kärlhändelse i närtid, säger Viveca Ritsinger i ett pressmeddelande.
- Hjärt-lungfonden - https://www.hjart-lungfonden.se/sjukdomar/hjartsjukdomar/diabetes/diabetesutredning-vid-hjartinfarkt-kan-minska-nya-hjart-karlhandelser/
Källor
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Stötta hjärtsjuka med livsstilsförändringar
Nu efterfrågas tydligare riktlinjer och mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar.
-
Vanlig patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC 2020
Här har vi samlat vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga kongress, som 2020 enbart hölls på distans. Vi har även frågat några deltagare vad de tyckte om mötet och vad de tar med sig därifrån.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
Ventrikeltakykardi, kammartakykardi
-
ESC: Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte
Missade du årets största kardiologimöte? I en kongressrapport delar hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason med sig av sina erfarenheter därifrån.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu