Nyhet | Kardiologi

Genkoll kan förhindra svåra biverkningar

Med bättre kunskap om patienternas gener skulle många läkemedelsbiverkningar kunna undvikas. Det menar forskare i Uppsala som nu undersöker olika genvarianter.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det handlar om vissa genvarianter som kan göra att en person inte tål vissa läkemedel, skriver Vetenskapsradion som har pratat med Mia Wadelius, överläkare och professor i klinisk farmakologi vid akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi har väldigt mycket rapporter på olika typer av antibiotika. Mest är det allergiska reaktioner. Men det finns även konstiga reaktioner som kramper och psykiska reaktioner, säger Mia Wadelius.

Rapporterna om biverkningar är hämtat från Läkemedelsverket. Förutom antibiotika ligger antiinflammatoriska och blodförtunnande mediciner och läkemedel inom psykiatrin högt på listan om biverkningar. Nu försöker alltså forskare på akademiska sjukhuset ta reda på vilka genvarianter det kan röra sig om.

Annons
Annons

– Vi har hittat några gener som ökar risken för svåra blodreaktioner, och det gäller immungener, säger Mia Wadelius.

Anpassa medicinen efter patienters dna

På sikt hoppas forskarna kunna analysera dna från en patient för att redan i förväg kunna säga om ett visst läkemedel är säkert att använda.

– När det går att analysera är det ju helt onödigt att ge ett läkemedel om man kan upptäcka den här risken innan man tar medicinen, säger Mia Wadelius.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6845446

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons