Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Håll dig frisk – cykla till jobbet

Risken att drabbas av diabetes typ-2 eller hjärt-kärlsjukdom är mindre för cyklister än hos de som går, tar bussen eller kör bil. Att cykla till och från jobbet är en ren hälsovinst, visar ny forskning.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-10-12

Annons

Ett av de allra bästa sätten att motverka ohälsa är fysisk aktivitet. Men många hinner inte vara tillräckligt fysisk aktiva varje dag, det vill säga minst 30 minuter per dag. Men nu har forskare vid Lunds universitet kommit fram till att den allra bästa lösningen är att cykla.

Forskarna har undersökt 23 732 medelårders män och kvinnor från Västerbotten vid två tillfällen. Den första gjordes 1990 och då fick deltagarna genomgå en hälsoundersökning som visade kända riskfaktorer så som högt blodtryck, fetma, blodfetter och nedsatt glukostolerans. De fick också uppge hur de tog sig till och från jobbet.

Annons
Annons

Tio år senare gjorde forskarna en uppföljning. De personer som cyklade till och från jobbet hade inte riskfaktorerna i lika stor utsträckning som de som använde annat färdmedel eller som gick.

Flera faktorer spelar roll

Men inte bara cyklingen påverkar riskfaktorerna.

– Det är ju förstås möjligt att de som uppger att de cyklar till jobbet lever en mer hälsosam livsstil på det stora hela, men intressant nog visade det sig att risken för varje enskild faktor (högt blodtryck, fetma, blodfetter och nedsatt glukostolerans) minskade i relation till hur långt man cyklat, säger Robert Koivula en av forskarna bakom studien till tidningen Vetenskap och hälsa.

Annons
Annons

Hur tar du dig till och från jobbet? Kommentera direkt under artikeln

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/sverige/studie-cykling-till-jobbet-haller-dig-frisk/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.