Nyhet | Kardiologi

Hanteringen av läkemedel utanför förmånen ifrågasätts

En av de stora utmaningarna framöver är läkemedelshanteringen, menar Agneta Karlsson, statssekreterare till socialministern. Handelsmarginalen för läkemedel utanför förmånen är några av delarna som nu ses över. "Vi ser en ökad kostnad för läkemedel och en utveckling med många bra läkemedel för små patientgrupper. Där är utredning om prissättning av läkemedel väldigt viktigt", säger hon.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Läkemedels- och hälso- och sjukvårdsområdet styrs av komplexa system och frågeställningar där apotekets roll är viktig. Något som gör att regeringen har tillsatt flera utredningar i området. I ett möte om sjukvårdsfarmaci uppdaterar Agneta Karlsson, statssekreterare till socialminister Annika Strandhäll (S), om det aktuella läget. Det rapporterar tidningen Läkemedelsvärlden.

Förslagen i utredningen handlar bland annat om att förtydliga apotekens grunduppdrag och kompetenskrav samt förbättra tillsynen av apotek och se över handelsmarginalen för läkemedel utanför förmånen. För närvarande bearbetas de inkomna remissvaren och tanken är att kunna lägga en proposition i vår, enligt Agneta Karlsson.

– Vi ser en ökad kostnad för läkemedel och en utveckling med många bra läkemedel för små patientgrupper. Där är utredning om prissättning av läkemedel väldigt viktigt, säger hon till Läkemedelsvärlden.

Annons
Annons

Beslut om prissättning av läkemedel utanför förmånen

Senast den 15 juni 2018 ska utredningen presenteras i sin helhet men delar av den, gällande kostnaderna för läkemedel utanför förmånen, kommer redan nästa vecka.

– I början på nästa vecka kommer vi att presentera en del som beskriver kostnaden för läkemedel utanför förmånen, säger Agneta Karlsson.

 

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/forslag-om-handelsmarginal-kommer-inom-kort/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons