Nyhet | Kardiologi

Hjärtinfarktspatienter väljer bort ambulans

Trots att det är viktigt att få snabb vård vid hjärtinfarkt, väljer över hälften av alla hjärtinfarktpatienter bort ambulansen. Det visar Catrin Henrikssons doktorsavhandling vid Uppsala universitet, uppger SR Vetenskap. Orsaken till detta menar Catrin Henriksson beror på dålig kunskap om hjärtinfarkt och att många människor varken märker eller förstår att det är hjärtinfarkt de drabbats av. Avhandlingen visar även att de som tidigare drabbats av en hjärtinfarkt har lika dålig kunskap som folk i allmänhet.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-12-19
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Trots att det är viktigt att få snabb vård vid hjärtinfarkt, väljer över hälften av alla hjärtinfarktpatienter bort ambulansen. Det visar Catrin Henrikssons doktorsavhandling vid Uppsala universitet, uppger SR Vetenskap.

Orsaken till detta menar Catrin Henriksson beror på dålig kunskap om hjärtinfarkt och att många människor varken märker eller förstår att det är hjärtinfarkt de drabbats av. Avhandlingen visar även att de som tidigare drabbats av en hjärtinfarkt har lika dålig kunskap som folk i allmänhet.

Annons
Annons

Hon konstaterar att sjukvården inte förmår informera hjärtinfarktspatienter om betydelsen av att snabbt få vård om de skulle drabbas en ny infarkt.

– Ju längre tid det dröjer innan hjärtinfarktspatienten får vård, desto fler hjärtmuskelceller dör. Det är därför det är viktigt att komma till sjukhus inom två timmar, säger Catrin Henriksson. Hennes forskning visar också att kvinnor tar längre tid på sig än män att ta sig till sjukhus efter hjärtinfarkt.

    Källor

  • SR Vetenskap - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4861769

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons