Nyhet | Kardiologi

Kaffe kan minska risken för hjärtsjukdom

Enligt en ny grekisk studie kan kaffe minska påfrestningarna på stora kroppspulsådern, och därmed hjärtat, hos personer som har högt blodtryck.

Publicerad den: 2010-09-02
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Enligt en ny grekisk studie kan kaffe minska påfrestningarna på stora kroppspulsådern, och därmed hjärtat, hos personer som har högt blodtryck. Forskarna bakom studien samlade in detaljerade uppgifter om de 700 kvinnor och män i åldern 65 till 100 år, bosatta på den grekiska ön Ikaria, som deltog i studien. Studiedeltagarnas levnadsvanor noterades och deras blodtryck, vikt och grad av åderförkalkning mättes, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Studieresultaten, som presenterats på hjärtläkarkongressen i Stockholm, visade att en till två koppar kaffe dagligen kan minska styvheten i stora kroppspulsådern, aortan, hos dem med högt blodtryck. Den positiva effekten med mer töjbar kärlvägg är att det brukar innebära minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien anser att antioxidanterna i kaffet, som även finns i choklad och rödvin, är den bakomliggande orsaken, skriver TT. Dessutom har de traditionellt grekiska kaffeblandningarna höga halter av så kallade diterpener som också har gynnsamma effekter på hälsan.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kaffe-bra-for-hjartat-1.1163166

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons