Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Kombination av kolesterolsänkande hjälpte mot njursjukdom

Kolesterolsänkande mediciner skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, och nu visar en ny randomiserad studie att även patienter med kronisk njursjukdom kan bli hjälpta. Tidigare studier har visat att så inte är fallet, trots att de anses ha förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-11-23

Annons

Kolesterolsänkande mediciner skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, och nu visar en ny randomiserad studie att även patienter med kronisk njursjukdom kan bli hjälpta. Tidigare studier har visat att så inte är fallet, trots att de anses ha förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom. Det den nya studien visar är att en kombination av statinläkemedlet simvastatin och kolesterolabsorptionshämmaren ezetimib minskar risken för kardiovaskulära händelser bland njursjuka, jämfört med placebo, skriver Dagens Medicin.

Totalt har 9 000 patienter med kronisk njursjukdom ingått i studien. Studiedeltagarna följdes upp och efter i medan 4,9 års uppföljning visade det sig att 15,2 procent av patienterna i behandlingsgruppen drabbats av en hjärtinfarkt, stroke, hjärtdöd eller ett revaskulariseringsingrepp i kranskärlen. Bland de patienter som fått placebo var motsvarande siffra 17,9 procent.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/11/22/njursjuka-tjanade-pa-koles/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons