Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Kraftig minskning av dödliga hjärtinfarkter

Under de senaste tjugo åren har antalet dödliga hjärtinfarkter halverats i Sverige, och i Finland är minskningen så stor som 75 procent.
Annons

Under de senaste tjugo åren har antalet dödliga hjärtinfarkter halverats i Sverige, och i Finland är minskningen så stor som 75 procent. Hälsosammare livsstil som bättre kostvanor, minskad rökning och mer motion är viktiga bakomliggande faktorer till minskningen, rapporterar nyhetsbyrån TT.

De nya uppgifterna om att antalet dödliga hjärtinfarkter minskar i hela västvärlden presenterades på onsdagen i Stockholm på hjärtläkarkongressen.

Annons
Annons

– Denna häpnadsväckande nedgång i dödlig hjärtinfarkt kan nästan liknas vid den inom tbc under första delen av 1900-talet, säger Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, i ett pressmeddelande.

I tredje världen däremot märks en ökning av antalet fall, visar statistik från WHO. En tänkbar förklaring till att dödliga hjärtinfarkter ökar där är urbaniseringen som leder till ändrad livsstil med sämre kostvanor och ökat stillasittande.

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot (TT) - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3971393

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.