Nyhet | Kardiologi

Längre liv efter hjärtinfarkt

I dag lever en hjärtinfarktpatient nästan tre år längre än för 15 år sedan, enligt ny svensk forskning. Studien publiceras i medicintidskriften Jama idag, skriver Dagens Nyheter. Förklaringen till varför hjärtinfarktpatienter lever längre är för att hjärtinfarktvården blivit bättre på att följa nya riktlinjer och använda rekommenderade behandlingar. Detta i kombination med nya forskningsframsteg.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-04-27
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

I dag lever en hjärtinfarktpatient nästan tre år längre än för 15 år sedan, enligt ny svensk forskning. Studien publiceras i medicintidskriften Jama idag, skriver Dagens Nyheter.

Förklaringen till varför hjärtinfarktpatienter lever längre är för att hjärtinfarktvården blivit bättre på att följa nya riktlinjer och använda rekommenderade behandlingar. Detta i kombination med nya forskningsframsteg.

Annons
Annons

Från 1996-2007 har livslängden på patienter som drabbats av hjärtinfarkt ökat med 2,7 år.

– Dödligheten 30 dagar efter infarkt har halverats till 6 procent, det är en dramatisk skillnad, säger docent Tomas Jernberg, chef för en av Karolinska universitetssjukhusets hjärtintensivavdelningar, som är huvudansvarig forskare för samarbetsprojektet.

Studien visar också att ett år efter infarkten har dödligheten minskat från 20,4 procent till 11,2 procent. I studien har 61 000 patienter deltagit från 72 svenska sjukhus som tar emot akut hjärtsjuka.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nya-metoder-mot-hjartinfarkt-ger-langre-liv

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons