Nyhet | Kardiologi

Lyckad behandling när patienten informeras om generiskt utbyte

För att patienterna ska bli tryggare med att apoteken föreslår ett utbyte av deras läkemedel är informationen viktigDet har en stor betydelse för patienternas förtroende för läkemedlet och bidrar till en ändamålsenlig läkemedelsanvändningmenar Carola Bardage, utredare på Läkemedelsverket och ansvarig för rapporten som nu lämnats till regeringen


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en rapport om hur generiskt utbyte ska förbättras pekar Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket på vikten av att patienter via olika informationsinsatser ska få bättre kunskap.

Läs även: Läkare – måste bli enklare att få aktuell information om generiska läkemedel

– Information från förskrivare och farmaceuter till patienter i samband med generiskt utbyte har en stor betydelse för patienternas förtroende för läkemedlet och bidrar till en ändamålsenlig läkemedelsanvändning, säger Carola Bardage.

Annons
Annons

I rapporten framgår också förslag på att införa en e-utbildning som riktar sig till läkare, farmaceuter, sjuksköterskor och omvårdnadspersonal. Även att befintligt informationsmaterial används av förskrivare och farmaceuter.

Läs även: Ska bli enklare att få information om utbytbara läkemedel

– Befintlig information om generiskt utbyte som redan idag tillhandahålls i materialet "Ett tryggt byte på apotek" ska uppdateras och förbättras. Det behöver också anpassas för att bättre kunna nå olika målgrupper i vårdkedjan, säger Carola Bardage.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2017/Insatser-okar-patientsakerheten-vid-utbyte-av-lakemedel/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons