Nyhet | Kardiologi

Många hjärtstartare är svåra att hitta när de behövs

Hjärtstartare finns på många företag och organisationer idag, däremot är många av apparaterna inte registrerade i hjärtstartarregistret. Detta gör att SOS Alarm inte snabbt kan hänvisa till den närmaste hjärtstartaren vid en nödsituation, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Publicerad den: 2018-10-12
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Det är först när hjärtstartarna blir registrerade som de blir synliga både för allmänheten, men inte minst för larmcentralerna, säger Jacob Hollenberg, chef för hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet, till Ekot.

Runt 50 000 hjärtstartare har sålts i Sverige, endast 16 000 av dem är registrerade. Därför uppmanar nu Jacob Hollenberg fler att registrera sin apparater.

Han menar att endast en av tio överlever plötsligt hjärtstopp idag, men att det finns potential att rädda fler.

Annons
Annons

– Om man använder en hjärtstartare inom de allra första minuterna när någon faller ihop så kan hela sju av tio överleva. Så potentialen är enorm om de här apparaterna kan användas väldigt tidigt, säger han till radion.

Hjärtstopp drabbar årligen i Sverige runt 10 000 människor som inte befinner sig på sjukhus. I dag används en hjärtstartare (som finns utanför sjukhus) i bara tre procent av fallen.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7064659

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons