Måttligt öldrickande gav kvinnor minskad risk för hjärtinfarkt

Att dricka öl någon gång i veckan eller månaden kan skydda kvinnor mot hjärtinfarkter. En ny studie visar att måttligt öldrickande kvinnor drabbas av hjärtproblem i mindre utsträckning än både kvinnor som aldrig drack öl och de som drack öl flera gånger i veckan.

Publicerad den: 2015-09-14
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons
Den omfattande Kvinnoundersökningen vid Göteborgs universitet har följt 1 500 kvinnor i snart femtio år. Den senaste studien från forskarna visar att kvinnor som rapporterade att de drack öl från någon gång i veckan till någon gång i månaden hade 30 procent lägre risk att utveckla hjärtinfarkt än kvinnor som drack öl oftare - eller inte alls.
 
– Även tidigare forskning tyder på att alkohol i måttlig mängd kan ha viss skyddande effekt, men det råder fortfarande osäkerhet om det verkligen är så. Våra resultat har kontrollerats mot andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom vilket stärker fyndet. Samtidigt kunde vi inte bekräfta att måttlig vinkonsumtion har samma effekt, så även våra resultat behöver bekräftas i uppföljande studier, säger Dominique Hange, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande. 
 
Och alkohol i större mängder är alltså fortfarande inte att rekommendera. Studien visade ett statistiskt säkerställt samband mellan hög spritkonsumtion (oftare än någon gång per månad) och en nästan 50-procentig större risk att dö i cancer, jämfört med de kvinnor som drack mer sällan. 
Annons
Annons

    Källor

  • Göteborgs universitet - http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//kvinnor-med-mattlig-olkonsumtion-har-mindre-risk-for-hjartinfarkt.cid1321456

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-17 14:11 (6 år sen)

    Klurigt detta med alkohol och dess effekter...Är det alkoholen i sig som ger de (eventuellt) goda effekterna? Inte enligt denna studie (där öl men inte vin var av godo), men enligt ett flertal andra.Är det antioxidanterna och flavonoiderna i vinet? Inte enligt denna studie.Och vilka är isåfall orsakerna till de möjligen hälsosamma effekterna av ett måttligt intag? Blodtryckssänkning? Förbättrad lipidprofil (ökat HDL/ApoA1)? Koagulationsfaktorer/fibrinogen?Och, framför allt, vad skall vi rekommendera våra patienter - inte minst med tanke på beroenderisken? Dessutom är ju alkohol kalorität...Skål! Eller?


Annons
Annons
Annons