Blodcell
Nyhet | Kardiologi

NT-rådet: Vänta med CAR-T-cellsterapi

Nu rekommenderar NT-rådet regionerna att avvakta med användning av så kallad CAR-T-cellsterapi, en typ av immunterapi, vid blodcancer. Det rapporterar Läkartidningen. 


Publicerad den: 2019-03-11
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

CAR-T-cellsterapierna med axikabtagenciloleucel (Yescarta) och tisagenlekleucel (Kymriah) är ett nytt koncept för behandling vid blodcancertyperna storcelligt B-cellslymfom och akut lymfatisk leukemi.

Nu uppmanar NT-rådet regionerna att inte ge behandlingen innan NT-rådets bedömning är klar. Behandlingen ställer nya krav på de kliniker som ska genomföra dem, därför vill NT-rådet reda ut hur kraven ska hanteras innan ett införande av behandlingen sker.

Behandlingsterapierna går ut på att immunceller tas ut och modifieras genetiskt med syftet att bli effektivare på att hitta och döda tumörceller, innan de återförs till patienten. Företagen som marknadsför produkterna måste enligt NT-rådet ackreditera de kliniker som ska ge behandlingen, något som innebär både praktiskt och juridiskt arbete. 

Annons
Annons

Så fort NT-rådet är klar med sin bedömning kommer en ny rekommendation publiceras. Ordförande i NT-rådet konstaterar att CAR-T-cellsterapi innebär en viktig behandlingsmöjlighet och att det därför är viktigt att frågan hanteras skyndsamt.

– Om behandlingarna ska införas är det viktigt att det sker på ett rättvist och jämlikt sätt över Sverige och vi behöver värdera nytta i förhållande till kostnader så att behandlingarna verkligen kommer rätt patienter till del, säger hon i ett pressmeddelande.

 Läs även: "Kunskapen om förmaksflimmer har ökat avsevärt"

Annons
Annons

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/03/NT-radet-Vanta-med-CAR-T-cellsterapi/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons