Nyhet | Kardiologi

Nu kopplas tidig mens till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Reproduktiva faktorer som mensdebut innan 12 års ålder och tidig övergång till klimakteriet kan innebära en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet. Det visar en studie publicerad i den medicinska tidskriften Heart.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Enligt en ny omfattande studie är flera reproduktiva faktorer förenade med en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Studien har tittat på faktorer som mensdebut innan 12 års ålder, övergång till klimakteriet innan 47 års ålder, ung ålder vid första förlossningen, missfall, dödfödsel och hysterektomi. Det rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är bra att forskningen uppmärksammar detta. Bland de kvinnor som dör till följd av en sjukdom i Europa står hjärt- och kärlsjukdomar för 50 procent av fallen medan exempelvis bröstcancer bara står för 3 procent. Rapporten är intressant eftersom den bygger på ett ovanligt stort underlag, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, till tidningen.

Följa upp kvinnor med ökad hjärtkärlrisk

Studien omfattar 500 000 män och kvinnor i Storbritannien, mellan 40 och 69 år, som har följts sedan 2010. Forskarna har tagit hänsyn till tidigare vanor och socioekonomiska förhållanden. Under den tiden har närmare 15 000 av dem drabbats av en hjärt- och kärlsjukdom och över 3 400 av en stroke.

Annons
Annons

Resultaten bekräftar till stor del tidigare forskning men orsaken är ännu inte fastställd. Forskning talar dock för att reproduktiva faktorer som mensdebut påverkar kroppens blodsocker, hormonnivåer och kroppsvikt. Tidigare studier har även visat att havandeskapsförgiftning är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom.

Karin Schenck-Gustafsson menar att det måste till en standardiserad uppföljning av blodtryck, blodsocker och blodfett för dessa kvinnor.

– Det som gör mig lite ledsen som hjärtläkare är att patienterna så sällan får frågan om sina tidigare reproduktiva upplevelser och erfarenheter. Det finns inte med i våra standardmanualer. Dessutom är vi dåliga på uppföljning. Det beror dels på att patienterna själva inte känner något behov av det men också att det inte finns tillräckligt med resurser, säger hon.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tidig-mens-kopplas-till-hogre-risk-for-hjart-och-karlsjukdomar/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons