Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Rätt medicin kan minska risk för ny hjärtinfarkt

Ny forskning från Uppsala och Lunds universitet visar att det finns en ökad risk att äldre personer som fått hjärtinfarkt drabbas igen eftersom de inte får rätt medicin.
Annons

Ny forskning från Uppsala och Lunds universitet visar att det finns en ökad risk att äldre personer som fått hjärtinfarkt drabbas igen eftersom de inte får rätt medicin. I studien har forskarna följt omkring 15 000 svenska hjärtpatienter, och de har funnit att behandling med kolesterolsänkande mediciner minskade dödligheten i hjärtinfarkt med upp till 44 procent för hjärtinfarktspatienter som är över 80 år, rapporterar Vetenskapsradion. Men trots detta var det endast var fjärde av de äldre personerna, som deltog i studien, som fick kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner, utskrivna.

Jan Nilsson, professor i hjärt-kärlforskning och en av studiens författare, berättar för Vetenskapsradion att det finns flera nackdelar med undermedicineringen.

Annons
Annons

– 80 åringar i dag är ofta väldigt friska och har ett aktivt liv och jag tror att de vill ha ett så gott skydd mot en ny hjärtinfarkt som de kan få. Dessutom är det en kostnad för samhället om man får en ny hjärtinfarkt eller stroke, säger han.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4159118

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons