Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Risk för ny infarkt på grund av brister i vården

Enligt en rapport från hjärt-lungfonden riskerar flera tusen hjärtinfarktspatienter att drabbas av en ny infarkt på grund av bristande uppföljning av vården. Men, överläkare Maj-Lis Hellénius, anser att även patienten själv måste ta ansvar för sin hälsa.
Annons

Enligt en rapport från hjärt-lungfonden riskerar flera tusen hjärtinfarktspatienter att drabbas av en ny infarkt på grund av bristande uppföljning av vården, skriver Sveriges Radio på nätet.

Rapporten visar att en tredjedel av patienterna har för höga kolesterolvärden och för högt blodtryck ett år efter infarkten, samtidigt rör 60 procent av patienterna på sig för lite.

Annons
Annons

En av orsakerna till dessa siffror är enligt hjärt-lungfonden att vården inte följer upp patienterna tillräckligt bra. Bland annat erbjuds inte tillräckligt bra fysiska aktivitetsprogram.

– Det är här man nu måste jobba, för att människor inte ska komma tillbaka till sjukvården med en ny hjärtinfarkt. Då måste man få till det här med förebyggande åtgärder efter en infarkt, säger Ulrica Klettner som är informationschef vid Hjärt-lungfonden, till Sveriges Radio.

Överläkaren på livsstilsmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset, Maj-Lis Hellénius, säger till Sveriges Radio att även patienterna själva måste ta ansvar för sin hälsa och att det måste vara ett delat ansvar mellan patient och läkare.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4073548

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.