Nyhet | Kardiologi

Riskerna efter hjärtinfarkt är större hos diabetiker

Oupptäckt sockerstörning ökar riskerna för att drabbas av en ny hjärtinfarkt eller stroke, visar en ny forskningsstudie. Detta uppmärksammas i samband med Internationella diabetesdagen som infaller idag.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Människor med diabetes är överrepresenterade bland de som drabbas av hjärtinfarkt. Efter hjärtinfarkten löper de även en ökad risk för strokehjärtsvikt och ytterligare hjärtinfarkter. Den nya forskningsstudien, med stöd av Hjärt-Lungfonden, visar att även personer med tidigare okända sockerstörningar löper ökad risk för komplikationer efter en hjärtinfarkt.

– Sockerstörningar kan leda till typ 2-diabetes och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Det är glädjande att forskningen ger bättre kunskap om kopplingen mellan sjukdomarna. Den kunskapen måste så snabbt som möjligt komma patienter i hela Sverige till del genom nya behandlingsriktlinjer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Sockertest efter hjärtinfarkt

Annons
Annons

Upptäckten ger möjlighet för vården att påbörja förebyggande behandling för att undvika ytterligare hjärtinfarkter hos dessa patienter. Genom ett sockertest efter en hjärtinfarkt kan vården identifiera de som har oupptäckt sockerstörning.

– Uppåt hälften av de som drabbas av hjärtinfarkt har en sockerstörning utan att veta om det. Ett enkelt sockertest skulle vara mycket värdefullt, eftersom det signalerar ogynnsam prognos och ger möjligheten att påverka sitt blodsocker och sin risk. I dag är det bara vissa sjukhus som gör de här testerna och det ingår inte i de nationella riktlinjerna, säger Viveca Ritsinger, forskare på Karolinska Institutet.

Kopplingen mellan diabetes och hjärt-kärlkomplikationer är tydlig men än så länge förstår man inte de exakta mekanismerna. Skulle forskningen lösa denna gåta skulle tusentals hjärtinfarkter kunna förhindras.

Annons
Annons

Källa: Hjärt-Lungfonden

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons