Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Så allvarligt är hjärtsvikt hos unga

Hjärtsvikt är relativt ovanlig bland unga, men för dem som drabbas får sjukdomen ofta stora konsekvenser. Av de som insjuknar före 35 års ålder lever i genomsnitt tills de blir 45, alltså en minskad förväntad livslängd med 40 år. Det visar en ny studie som gjorts med stöd av Hjärt-Lungfonden.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-01-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Framsteg inom forskningen leder till allt bättre vård, behandlingar och livsstilsråd, som i sin tur har bidragit till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom generellt har minskat med 48 procent sedan millennieskiftet. Hjärtsvikt är dock ett undantag med dödstal som inte minskar och allt fler under 55 år som insjuknar. Det skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande, där de lyfter en ny studie.

Studien visar att risken att dö inom ett år är fem gånger så hög hos den som drabbas av hjärtsvikt före 55 års ålder än för en hjärtfrisk person i samma ålder. Mest allvarligt är det för dem som får sin hjärtsvikt före 35 års ålder – då är risken att dö inom ett år hela 38 gånger högre.

Av de som insjuknar i hjärtsvikt före 35 års ålder lever i genomsnitt tills de blir 45, det vill säga en minskad förväntad livslängd med 40 år.

Annons
Annons

– Många tror att hjärtsvikt främst drabbar äldre personer, men vår studie visar att yngre patienter kan råka mest illa ut. Nu är det viktigt att vi i vården inser riskerna och hittar alla unga med hjärtsviktsliknande symptom, så att vi kan ge behandling tidigt, säger Maria Schaufelberger, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor vid Göteborgs universitet, i pressmeddelandet.

Läs mer om symtom på hjärtsvikt i vår medicinska översikt här >>

Tydlig koppling mellan fetma och ökad risk för hjärtsvikt i ung ålder

I studien, som finns publicerad i European Journal of Heart Failure, använde sig forskarna av patientdata från de 3 752 hjärtsviktpatienter under 55 år som registrerats i det nationella hjärtsviktsregistret RiksSvikt mellan 2003 och 2014. Dessa jämfördes med dels äldre hjärtsviktpatienter och dels med hjärtfriska kontrollpersoner. De yngre hjärtsviktpatienterna hade i större uträckning än de äldre problem med bland annat fetma. Även tidigare svenska studier har pekat på en tydlig koppling mellan fetma och ökad risk för hjärtsvikt i ung ålder, skriver Hjärt-Lungfonden.

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Annons