Nyhet | Kardiologi

Så kan behandlingen skräddarsys vid kranskärlssjukdom

Ett nytt blodprovsbaserat verktyg underlättar behandlingen av patienter med stabil kranskärlssjukdom. Det visar en studie, ledd av forskare vid Uppsala universitet, som omfattar över 13 000 patienter.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det här verktyget skulle kunna göra det möjligt att ge patienter med kranskärlssjukdom en mer precis och skräddarsydd behandling. Verktyget gör det möjligt att hitta de som har högst risk, och därmed sannolikt störst nytta av nyare, intensiva förebyggande behandlingar, säger Daniel Lindholm, vid institutionen för medicinska vetenskaper och Uppsala Clinical Research Center vid Uppsala universitet, och en av dem som lett studien.

Risken för att dö av kranskärlssjukdom är olika stor hos olika individer men hittills har behandlingen varit densamma, oavsett risk.

Blodprov gav mer information om prognosen

I studien studerades 13 164 patienter med stabil kranskärlssjukdom och det visade sig att två blodprov, NT-proBNP och högkänsligt Troponin T, innehöll mer information om prognosen än någon annan faktor. Genom att kombinera dessa blodprov med några kliniska faktorer kunde forskarna konstruera en modell som kan förutspå risken att dö av hjärt-kärlsjukdom.

Annons
Annons

Det visade sig även att modellen är användbar för att förutspå insjuknande i hjärtsvikt hos individer med stabil kranskärlssjukdom.

    Källor

  • Uppsala universitet - https://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=9110&area=2,4,10,16&typ=artikel&lang=sv

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons