Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Så ofta rekommenderas att basta för att minska risken för hjärtinfarkt

Tidigare forskning har visat att mycket bastubad minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och dödlighet. Enligt forskarna kan orsaken vara att bastubadet gör att blodtrycket sjunker, immunsystemet och det autonoma nervsystemet aktiveras och att hjärt- och cirkulationsorganen fungerar bättre. Men hur många bastubad i veckan talar vi om?


Publicerad den: 2018-05-07

Annons

En internationell uppföljningsundersökning som pågått i 15 år visar nu att sannolikheten att få hjärninfarkt minskar rejält för de personer som badar bastu ofta.

I undersökningen har över 1 600 kvinnor och män i åldern 53–74 från Kuopio deltagit. Dessa delades in i tre olika grupper utifrån deras bastubadsvanor: en gång i veckan, 2–3 gånger i veckan och 4–7 gånger i veckan. Resultaten i undersökningen har också justerats för en stor mängd riskfaktorer som rökning, motionsvanor, kroppsmassa och alkoholvanor.

Detta visade undersökningen:

  • För personer som badade 4–7 gånger i veckan minskade risken för hjärtinfarkt med 61 procent i jämfört med de som bastade en gång i veckan.
  • För personer som bastade 2–3 gånger i veckan minskade risken med 14 procent i jämförelse med de som bastade en gång i veckan.
  • Bastubadandet hade samma effekt på både män och kvinnor.

Samma forskargrupp har också tidigare upptäckt att bastubadandet gör blodådrorna mer elastiska, vilket har ett samband med blodtrycket och hjärtats funktion.

Annons
Annons

Den nya undersökningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

Annons
Annons

    Källor

  • Yle - https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/03/ny-forskning-bastubad-minskar-risken-for-hjarninfarkt

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.