Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Sju timmars sömn bäst för hälsan

För lite och för mycket sömn ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en ny amerikansk studie som genomförts av forskare vid universitetet i West Virginia och som publiceras i den medicinska tidskriften Sleep, rapporterar nyhetsbyrån TT. Studien pekar även på att sömn i mer än sju timmar också ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Annons

För lite och för mycket sömn ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en ny amerikansk studie som genomförts av forskare vid universitetet i West Virginia och som publiceras i den medicinska tidskriften Sleep, rapporterar nyhetsbyrån TT. Enligt forskarna bakom studien fördubblar man risken att få kärlkramp, hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, om man sover mindre än fem timmar per dygn. Men deras studie pekar även på att sömn i mer än sju timmar också ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Jan-Erik Broman, chef för sömnutredningsmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är inte förvånad över studieresultaten och säger till TT att ett flertal studier har kunnat visa att för lite sömn är förenat med sämre hälsa. Men däremot tror han inte att för mycket sömn i sig är farligt.
– Jag tror att det kanske inte är den långa sömnen i sig som är farlig, utan att den är ett tidigt tecken på någon annan sjuklighet. Det kan också vara så att man sover länge för att det är dålig kvalitet på sömnen, säger Jan-Erik Boman och menar att man inte ska vara rädd att sova för mycket.

Annons
Annons

– Sömnbehovet är individuellt och man ska också försöka sova ikapp när tillfälle ges om man under en tid sovit för lite, säger han till TT. 

De nya studieresultaten pekar på samma sak, nämligen att man har mycket att vinna på att ta igen förlorad sömn.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT-AFP) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sju-timmar-magisk-grans-for-somn-1.1146684

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.