Nyhet | Kardiologi

Snus: riskfaktor för hjärtsvikt och död efter hjärtinfarkt

Ny svensk forskning visar på ett tydligt samband mellan användning av snus och risken att drabbas av hjärtsvikt. Snusning fördubblar även risken för att dö efter hjärtinfarkt. Det rapporterar Läkartidningen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I sin avhandlingar har Gabriel Arefalk, medicine doktor och överläkare, VO hjärt–lungmedicin och klinisk fysiologi, vid Akademiska sjukhuset samt institutionen för medicinska vetenskaper i Uppsala universitet, undersökt risken för hjärtsvikt och dödlighet efter hjärtinfarkt hos personer som snusar. Forskningen bygger på analyser från Nationella hälsoregister, observationsstudier samt kvalitetsregistret för hjärtinfarkter (Swedeheart).

Resultaten visar att snusare löper en 27 procent högre risk för att drabbas av hjärtsvikt, jämfört med personer som inte snusar.

Effekterna av snus och nikotin

När Gabriel Arefalk tittade på förekomsten av komplikationer efter en hjärtinfarkt verkade inte de akuta och kortsiktiga komplikationerna vara vanligare hos snusare än hos icke-snusare. Under uppföljande studier sågs däremot stora skillnader mellan grupperna. Snusstopp efter hjärtinfarkt kunde kopplas till en nästan halverad dödlighet under en i genomsnitt drygt två år lång studietid. Det motsvarar den riskminskning som rökstopp har efter hjärtinfarkt.

Annons
Annons

Förklaringen till påverkan på hjärt–kärlsystemet torde vara de puls- och blodtrycksstegrande effekterna av snus och nikotin.

Trots att avhandlingen är icke-randomiserad antyder resultaten om en potentiell betydelse för folkhälsan som bör tas i beaktande vid riskbedömning av snus, skriver Läkartidningen.

    Källor

  • läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2018/09/Snusning-associerad-till-hjartsvikt-och-dodlighet-efter-hjartinfarkt/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons