Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Ställa om tiden – dåligt för hjärtat

En handfull personer räddas varje år från att drabbas av hjärtinfarkt när vi ställer om till vintertid. Tyvärr försvinner den goda effekten på vårkanten när vi ställer om till sommartid. Då drabbas 20 personer av hjärtinfarkt enligt en svensk studie uppger SR Vetenskap. – Dels är det att man vinner eller förlorar en timmes sömn. Men kanske viktigare är att man stör sin sömnrytm och dygnsrytm litet grann. Dålig sömn, eller störd sömn är en stressfaktor på kroppen i sig, säger läkaren Rickard Ljung som är en av författarna bakom studien.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-31

Annons

En handfull personer räddas varje år från att drabbas av hjärtinfarkt när vi ställer om till vintertid. Tyvärr försvinner den goda effekten på vårkanten när vi ställer om till sommartid. Då drabbas 20 personer av hjärtinfarkt enligt en svensk studie uppger SR Vetenskap.

– Dels är det att man vinner eller förlorar en timmes sömn. Men kanske viktigare är att man stör sin sömnrytm och dygnsrytm litet grann. Dålig sömn, eller störd sömn är en stressfaktor på kroppen i sig, säger läkaren Rickard Ljung som är en av författarna bakom studien.

Annons
Annons

Att gå från vintertid till sommartid ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt med ungefär fem procent, vilket motsvarar ungefär 20 personer. När vi sedan ställer om tiden så att vi får sova en timme extra så räddas ungefär fem personer.

– Även om vi får en timmes extra sömn, så blir vår sömn och rytm störd, och det motverkar den positiva effekten av en timmes extra sömn, säger Rickard Ljung.

    Källor

  • SR Vetenskap - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=2408626

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.