Nyhet | Kardiologi

Stark koppling mellan tandlossning och hjärtsjukdom

Personer med parodontit löper betydligt större risk att drabbas av hjärtsjukdom och stroke. Det visar ny forskning från Malmö Universitet. 


Lovisa
Publicerad den: 2019-11-24
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Patient med tandlossning
Annons

Att det finns samband mellan sjukdom i munhålan och övriga kroppen är kanske inget nytt. Men att kopplingen till både stroke och hjärtsjukdom är såpass stark har inte alltid varit självklart.

Genom att utföra långtidsstudier med fokus på samband mellan tandlossningssjukdom och åderförkalkning kunde man över tid också se kopplingar till både stroke och insjuknande i hjärtsjukdom. Det som blev tydligt i och med detta var att dessa patienter tyvärr också löper högre risk att dö till följd av komplikationerna.

Krav på bättre samarbete 

Orsaken tros vara att den inflammation som uppstår vid tandlossning i sin tur kan bidra till fettbildning och plack i ådrorna i övriga kroppen. Och resultaten skvallrar nu om att det finns stort behov av bättre samarbete mellan tandvård och sjukvård.

Annons
Annons

–  Munnen är en del av kroppen. Tand- och sjukvård måste samverka mer. Om man upptäcker förkalkning vid röntgen måste man informera patienten och remittera vidare till sjukvården för vidare undersökning. Det är också viktigt för att man ska kunna sätta in förebyggande tandvård, säger Viveca Wallin Bengtsson som ligger bakom studien.

 

    Källor

  • Malmö Universitet - https://mau.se/nyheter/tandlossning-okar-risken-for-hjartsjukdomar/

Annons
Annons
Annons