Nyhet | Kardiologi

Steg framåt mot nationell läkemedelslista

En nationell läkemedelslista som ger dig som läkare möjlighet att se vilka mediciner som förskrivits till en patient oavsett vem som har skrivit ut dem. E-hälsomyndigheten har nu fått i uppdrag av regeringen att ta fram tekniken som ska få listan att fungera.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

För att kunna undvika skadliga eller direkt farliga kombinationer av läkemedel måste läkare kunna få en helhetsbild över vilka receptbelagda mediciner en patient har. En nationell läkemedelslista är på så sätt en avgörande patientsäkerhetsfråga och nu tar regeringen ett viktigt steg närmare införandet, uppger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Arbetet går ut på att ta fram ny lag och anpassning av tekniska system.

Möjliggör generisk förskrivning

Den förstudie som E-hälsomyndigheten har gjort tas nu vidare till nästa steg. Det handlar om ett nytt överföringsformat för uppgifter som ska skickas från vård- och apotekssystem till den nationella läkemedelslistan. Något som bland annat ska göra det tekniskt möjligt med generisk förskrivning.

Annons
Annons

Myndigheten ska även ta fram ett system för att läkare ska kunna se vilka mediciner som förskrivits till en patient oavsett vem som skrivit ut det och i vilket vårdsystem det är gjort.

Senast den 31 mars 2018 ska uppdraget rapporteras till Socialdepartementet.

    Källor

  • Regeringen - http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/10/nasta-steg-for-att-bygga-en-nationell-lakemedelslista/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons